Privat riskkapital är försiktigt med Cleantech

Myndigheten Tillväxtanalys visar i en ny rapport för resultatet från regeringsuppdraget ”Förutsättningar för grön strukturomvandling”. Syftet var att belysa förutsättningar och hinder för riskkapitalinvesteringar inom ”Cleantech”.

Cleantech är lösningar när miljöteknik och kvalitetsteknik sammanfaller.

Privata riskkapitalister ger uttryck för att cleantech, ffa i energisektorn, är något mindre attraktivt för att dra in privat riskkapital. Investeringarna i cleantech upplevs som kapitalintensiva och då främst i energisektorn. Investeringarna förväntas vara långsiktiga, dyra att skala och innebär högre risker politiskt.

Privata riskkapitalister föredrar att satsa på mindre kapitalintensiva satsningar som ger kvick avkastning och där riskerna är mindre.

Stig Björne

 

 

 

 

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: