Allt fler högutbildade i Sverige

Antalet personer med eftergymnasial utbildning (mest med högskoleutbildning) i Sverige ökar. Mer än var 3:e svensk i åldern 25år till 64 år (39%) har eftergymnasial utbildning. Anledningen till det beror på det allt större utbudet av utbildningar och skolor.

Text: Stig Björne

Unga människor möter idag ett väsentligt mer varierat utbud av utbildningar än vad de äldre gjorde när de studerade på sin tid. Det gäller både gymnasieskolan, där de allra flesta numera deltar och högskolan.

Den främsta orsaken till de demografiska förändringarna i landet beror på den kraftiga utbyggnaden av högre utbildning. Under 1990-talet ökade antalet högskoleplatser dramatiskt. Det mesta talar för att nuvarande nivån kommer att ligga kvar.

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: