Demografin i EU – bra barnomsorg ger fler födslar

Statistik från SCB visar att barnafödandet minskar  inom EU, vilk härrör från den allmäna ekonomiska krisen. EU tampas med demografiska utmaningar som förstärkts av den ekonomiska krisen. De två stora demografiska problemen är både en åldrande befolkning och låga födelsetal.

Intressant är att länder med god tillgång till barnomsorg har högre antal födslar än länder med brist på bra barnomsorg.

I början på 1960–talet föddes ungefär 7,5 miljoner barn per år i dessa 27 länder, att jämföra med 5,4 miljoner barn år 2009. Det lägsta antalet födslar inträffade år 2002, då färre än 5 miljoner barn föddes. Efter det har antalet födslar sakta ökat igen.

Text: Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: