SCB om skatten 2013

Skattenivåerna har alltid varit en omdebatterad fråga. SCB presenterar nu översikten på skatteförändringar i kommuner och landsting. Den visar att inte mindre än 44% av befolkningen kommer att få höjd skatt 2013.

Vad gäller primärkommunerna så är det 89 som höjer skattes och bara sju sänker den. I åtta landsting höjs skattesatsen medan fyra landsting sänker. Skatten höjs mest i Östergötland med 0,65 procentenheter. Den kommun i Sverige som har den absolut högsta kommunalskatten är Hofors med 34,52 procent. Den genomsnittliga totala kommunalskatten för riket ökar med 13 öre från 31,60 till 31,73 procent. Skattekraften, som bygger på inkomsterna och folkmängden år 2011, ökar med 2,3 procent som är något lägre än skatteunderlagets ökning.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: