Svensk export: Priset på järnmalm stiger

Svensk järnmalm är en viktig exportprodukt. LKAB och uppstickaren Northland Resources och andra nya gruvbolag kan glädjas åt en ökad efterfrågan.

Järnmalmspriserna har de senaste månaderna haft den största ökningen sedan 2010. Enligt Bloomberg väntas Kina importera rekordnivåer under 2013 till följd av en starkare kinesisk ekonomi och ökad efterfrågan på stål. Handeln till Kina förväntas stiga med knappt 7% under det kommande året. Credit Suisse räknar med att stålproduktionen i Kina, som under de 11 första månaderna i år motsvarade 47% av den globala produktionen, kommer att stiga med omkring 6% 2013. UBS bedömer att det kan komma att backa upp importen framöver, då stålproducenter fyller på sina lager.

Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: