Apotekens tillgänglighet i Sverige

Ny rapport från Tillväxtverket handlar om apotekens tillgänglighet i landet. Myndigheten har haft Regeringens förtroende att följa upp den geografiska tillgängligheten till receptbelagda och receptfria läkemedel med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden.

I september 2012 fanns det 1254 stycken öppenvårdsapotek i Sverige, en ökning på ca 36 procent sedan reformen kom 2009. Huvuddelen av dessa, 220 st apotek, har etablerats i områden med mycket hög tillgänglighet till tätorter. Nästan alla nya apotek har etablerats i tätorter större än 3000 invånare. 77% av befolkningen har mindre än 5 min till det närmaste apoteket och 90% av befolkningen når det närmaste apoteket inom 10 minuters bilfärd.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: