Norrmännen köper fler fritidshus i Sverige

En typ av turism består av utländskt ägandet av fritidshus i Sverige. 36 000 fritidshus ägdes av utländska ägare förra året. I jämförelse med för 10 år sedan så är ökningen nästan 100%.

Antalet fritidshus med ägare från Danmark (11 696), Tyskland (10 029) och Norge (9 969) dominerar. Norska ägare stod för den absolut största ökningen av det utländska ägandet av svenska fritidshus i fjol. Största antalet utlandsägda fritidshus återfinns i Västra Götaland (6 878), Värmland (5 766), Kronoberg (4 764) och Skåne (4 089). I 20 av Sveriges kommuner är minst en tredjedel av det totala fritidshusbeståndet utlandsägt.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: