Turismen – Besöksnäringen allt viktigare

En ny undersökning från företaget Resurs visar att turisterna gjorde av med mer pengar än någonsin på semester i Sverige 2012.

Stig Björne

Förra året så spenderade turisterna (svensk och utländska) närmare hundra miljarder kronor på logi, mat, aktiviteter och shopping. Själva resan är borträknad.

Det är en ökning med tolv procent från 2011 enligt företaget Resurs som baserar siffrorna på den egna intervjudatabasen, SCB och Tillväxtverket.

Mest ökade turistandet i Kalmar län, det vill säga Öland, följt av Kronoberg, Gotland och Stockholm. Trögare gick det i Uppsala län och Södermanland. De som står för den största delen av turismen är inte oväntat svenskarna själva. Av totalt 178 miljoner turistövernattningar i Sverige gjordes 38 miljoner av utländska besökare.

Mest ökade turisternas konsumtion på restaurangerna, plus 2,6 miljarder kronor till 22,6 miljarder kronor. Den största totala utgiftsposten är kostnaden för övernattning, knappt 29 miljarder kronor.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: