Federal Reserve – Fortsatta stödköp i stor skala

Federal Reserve, Stig Björne AnalysI stort sett alla trodde på att den amerikanska centralbanken Federal Reserve skulle avisera neddragningar av de omfattande stödköpen av olika slags räntepapper men så blev det inte. På onsdagen så lät man meddela att Fed fortsätter stödköpa för 85 miljarder dollar i månaden.

Stig Björne, bild Wikipedia

De signaler som har kommit från Federal Reserve under våren och sommaren tolkades allmänt som att man avsåg att börja en nedtrappning i september. Under de senaste månaderna så har det dock blivit en delvis orolig utveckling i vissa länder mot bakgrund av de förväntade neddragningarna. Räntorna har också stigit. Enligt Di med flera kan man peka på ett antal faktorer som förklarar detta.

Räntorna har stigit snabbare än vad Fed hade trott och velat. Sedan de första signalerna om att trappa ned stödköpen kom i maj steg tioårsräntan över 1 procentenhet till som mest 3 procent i början av september. Även räntorna på bostadslån har ökat vilket är mindre gynnsam för återhämtningen på bostadsmarknaden i USA som har haft en rejäl  sättning.

Vidare så har arbetsmarknadens utveckling varit svag. Det finns också en oro för finanspolitiken. Det drar åter ihop sig till bråk i Washington om att lyfta skuldtaket, det vill säga gränsen för hur mycket pengar den amerikanska staten får låna. Det kan sluta med att delar av statsapparaten tillfälligt stängs ned, om inte demokrater och republikaner kan komma överens.

Federal Reserves ”icke-beslut” gjorde att börserna stiger och räntorna sjunker. Fed har tidigare sagt att stödköpen ska vara utfasade när arbetslösheten når 7,0 procent och att styrräntan inte ska börja höjas förrän den är nere i 6,5 procent. Det är verkligen en uthållig lågräntepolitik – den svenska räntan framstår som hög i jämförelse.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: