Riksbanken – Räntesänkning?

På torsdag meddelar Riksbanken sitt beslut från räntemötet som hålls på onsdag. Ska räntan ligga kvar, sänkas eller höjas är alternativen. DI har intervjuat ett antal ekonomer i frågan.

Stig Björne

Nordea (Annika Winsth): ”Vad gäller Sverige har BNP-tillväxten reviderats ner för första halvåret. Men å andra sidan visar nya siffror att arbetsmarknaden har utvecklats väl jämfört med konjunkturen. Så det är fortfarande samma vågskålar som tidigare”.

”Riksbanken ser fortfarande ett tydligt ansvar att bedöma den finansiella stabiliteten, och där är hushållens skulder en viktig parameter”, säger Anna Felländer, chefekonom på Swedbank.

Varken Nordea eller Swedbanks chefsekonomer tror på att det blir någon räntesänkning som presenteras på torsdag. Den avgörande invändningen mot en räntesänkning, menar man, är Riksbankens fokusering på hushållens skuldsättning (och dess tillväxt). Bankekonomerna tror att skulderna – givet bättre ekonomisk utveckling – snarare kan öka ännu mer istället.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: