Den långsiktiga trenden att fler och fler människor flyttar till städerna fortsätter och takten blir allt högre i takt med ökat tillväxt och välstånd i många tidigare utvecklingsländer. Om detta skriver FN och SCB.
Stig Björne
FN:s prognos kring urbanisering visar att stadsbefolkningen i världen väntas växa med totalt 2,4 miljarder fram till år 2050 – för att alla ska få plats kan städerna komma att breda ut sig på en yta som motsvarar Indien.
Sett i ett historiskt perspektiv så har stadsbefolkningen i världen ökat från 220 under början av 1900-talet till 2,8 miljarder människor i nutid.
2008 bodde det (enligt FN) för första gången fler människor i städer och tätorter än på landsbygden. 2012 uppskattades den globala stadsbefolkningen till cirka 3,6 miljarder människor och förväntas öka till cirka fem miljarder 2030 och över sex miljarder 2050. I Europa, Nord‑ och Sydamerika lever redan merparten av befolkningen i städer och tätorter. Tillväxten av stadsbefolkning – och den dramatisk sådan – kommer att ske i Afrika och Asien.
Vad betyder då en kraftigt växande urbanisering för världen och de städer som växer?
- Enligt FN innebär tillväxt en stor utmaning, inte minst i fattigare delar av världen där den snabba urbaniseringen leder till både hälso‑ och miljöproblem (i Kina är detta redan ett påtagligt problem med smog i bl a Beijing).
- På den positiva sidan lyfter man fram de möjligheter till jobb som skapas när städer växer.
- För miljön globalt kan det vara positivt att allt fler människor bor tätt i städer då det innebär att energi‑ och transportbehovet kan minskas som gynnar klimatet.
Stig Björne