Sysselsättningsgraden

Eurostat har publicerat en rapport som jämför den så kallade sysselsättningsgraden (mäter hur stor andel av befolkningen som är i sysselsättning och är ofta ett bättre mått på läget på arbetsmarknaden än både arbetslöshet och antalet sysselsatta) i EU:s medlemsländer.

Sverige toppar rankingen och har den högsta sysselsättningsgraden bland dessa länder med 79,8 procent i åldersgruppen 20-64 år. Det är den bästa svenska noteringen sedan 2008 – just innan finanskrisen.

Efter Sverige kommer Tyskland med 77,1 procent och på tredje plats kommer Nederländerna med 76,5 procent. Idel länder som har klarat finanskrisen bra i jämförelse med södra Europa. Enligt rapporten har Sverige toppat EU-listan varje år utom tre.

Det är vissa karaktäristika som särskiljer Sverige från övriga EU-länder. Kvinnor i Sverige har generellt högre sysselsättningsgrad än i övriga EU-länder. Vidare är det betydligt fler som jobbar längre i Sverige.

I gruppen 55-64 år är sysselsättningsgraden i Sverige 73,6 procent vilket är 10 procentenheter högre än tvåan Tyskland. Detta beror bland annat på att pensionsåldern i många EU-länder har varit lägre än i Sverige.

Läs mer på www.eurostat.com

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.

%d bloggare gillar detta: